Vad kostar det att byta fönster?

Den stora frågan för en husägare vars fönster börjar se alltmer illa medfarna ut är: Kan jag renovera eller måste jag byta mina fönster? Det kostar en hel del att byta fönster. Flera tusenlappar för arbetet med bara ett fönster. Multiplicerar man sedan den kostnaden per fönster som måste bytas ut på huset kan den slutliga prislappen bli ganska svindlande.

Fönsterrenovering är ett billigare alternativ, även om det kan upplevas som både tidskrävande och jobbigt.

Det tar en till fyra timmar att byta ett enskilt fönster beroende på hur mycket arbete det är som krävs med bland annat fodring och drevning.
Det tar en till fyra timmar att byta ett enskilt fönster beroende på hur mycket arbete det är som krävs med bland annat fodring och drevning.

Så monterar du fönster 

Om du inte är riktigt så händig som du skulle kunna önska, eller helt enkelt saknar den tid som krävs för jobbet, kanske du ändå ska överväga alternativet att byta fönster?

Kostnaden för att byta fönster

Nya standardfönster kostar från 8 000 kronor och uppåt per styck. Är du i behov av specialbeställda fönster stiger kostnaden naturligtvis på direkten. Beroende på utförande – 3-glasfönster, 2-glasfönster, kvalitet på glaset eller infattningen – kan kostnaden per fönster dra iväg upp emot 15 000-20 000 kronor.

Arbetskostnaden varierar beroende på hur många fönster det är som ska bytas och (självklart) vilken fönsterfirma du anlitar. Vanligtvis tar en hantverkaren omkring 400-600 kronor i timmen.

Till ett normalstort hus brukar själva monteringen av fönster ta 2-3 dagar.

Glöm inte bort att du kan använda ROT-avdraget. Med det får du dra bort 30 procent av kostnaden – upp till 50 000 kronor.