Utåtgående fönster

Fönstret är husets öga mot omvärlden. Ett fönster har flera funktioner att fylla såsom att släppa in ljus i rummet, öppna upp möjligheter att njuta av utsikten, skapa ventilation samt reglera värme- och ljudisoleringen. Fönster är dessutom viktigt rent estetiskt för huset. Bara fantasin sätter gränser – fönster kan (i princip) varieras i all oändlighet.

Olika fönster på olika platser

utåtgående fönster mot trädgård

I ett vanligt hem kan du hitta: badrumsfönster, inomhusfönster, bastufönster, fönster till balkong, altanfönster (kanske skjutfönster), fönster på dörr, fönster i lofthus, dekorationsfönster och så vidare.

Har du funderat på att byta fönster och eventuellt sätta in utåtgående fönster? Det finns några små, men viktiga detaljer som kan vara bra att veta.

Kort om utåtgående fönster

När det gäller utåtgående fönster kan man generellt säga att de oftast återfinns på äldre hus, men det går självklart även att sätta in dem i moderna bostäder. Tänk på att:

  • De passar oftast bäst i hus av enplansmodell (eller på undervåningen) eftersom det gör det enklare att nå upp till fönstren för att tvätta dem utifrån.
  • Utåtgående fönster förenklar vädringen. Du behöver inte flytta några krukväxter eller andra prydnadssaker för att kunna öppna fönstret.
  • Ska du sätta in utåtgående fönster? Har du småbarn? Då är det viktigt att montera barnsäkerhetsbeslag, eftersom det är lättare att ramla ut från ett utåtgående fönster än ett inåtgående dito.

Läs mer om inåtgående fönster istället 

Fönsterlås till utåtgående fönster

Många inbrottstjuvar tar sig in ”fönstervägen” till ett hus. Det kan du förhindra genom att installera ett fönsterlås. Inåtgående och utåtgående fönster kräver olika låsanordningar. Se därför till att du väljer ett lås som passar till just ditt fönster. Kolla gärna så att låset är godkänt av ditt säkerhetsbolag. Tycker du att det är jobbigt med nycklar? Det går att installera digitala fönsterlås som du låser/öppnar med kod istället för nyckel.

Du hittar fönsterlås på bland annat Byggmax och Låskompaniet. Ett vanligt lås brukar kosta mellan 100-500 kronor.