Renovera gamla fönster – varför?

Gamla fönster är nästan alltid värda att renovera. Det är en hel del bök och stök i samband med renoveringen, men sedan håller de länge.

Därför blir fönster slitna

Fönster är mer utsatta än övriga delar av husets fasader. De är tunnare och måste därför tåla stora temperaturskillnader. Skillnader i temperaturen och fuktpåverkan skapar dessutom rörelser i material. Ett fönster, som innehåller flera olika material och har många fogar som ska hålla tätt, påverkas självklart av detta. Om vi dessutom har i åtanke att ultraviolett ljus från solen bryter ner trä så förstår vi hur utsatta fönster är.

Använda rätt material när du ska renovera

Renovera - måla fönsterkarmar svarta

Om du vill att dina fönster ska leva länge och må bra är det viktigt att använda material av hög kvalitet. Målningsunderhållet behöver vara ordentligt och regelbundet gjort och intervallen kortare än för övriga huset. Att måla fönstren piffar i allra högsta grad upp huset, det ser fräscht och levande ut. Men vad många kanske inte tänker på är det skydd som färgen skänker åt fönstren mot fukt och solsken.

Byt inte dina fönster bara för att färgen flagnar. Måla dem istället. Äldre träfönster tillverkades av speciellt utvalt trävirke och de tål väldigt mycket. Om du är tveksam, kolla först virkets kvalitet med en vass kniv. Gammalt trä kan se bedrövligt ut, men inte nödvändigtvis vara rötskadat.

Köp färg till fönster

Du kan hitta fönsterfärg för 100-200 kronor per burk på bland annat Bauhaus och K-rauta