Renovera dina gamla fönster och fixa kittet själv

Det är något särskilt med gamla fönster. De har en spännande och unik karaktär. Förr i tiden glasblåstes fönster, något som skapade vissa ojämnheter och vågor i glaset. Trots att vi idag gillar charmen med lite lätt buckliga fönster var det förr i tiden väldigt viktigt att glasen skulle vara raka och släta. Om du har turen att ha gamla och glasblåsta fönster bör du verkligen ta hand om dem. Även om de blivit lite spruckna i kittet och om färgen börjat flagna finns det möjlighet att ge dina fönster nytt liv.

Vad många brukar tycka är krångligt är

Kittet ser till att fönstret isolerar

Kittet är själva isoleringen som sitter längst med glaset och utmed ramen. Den tätar springan helt enkelt och är därmed otroligt viktig.

Med tiden slits kittet som till slut torkar, spricker och börjar falla av. Frågan är: Vill du testa att kitta dina fönster själv eller känns det bättre att be om offert och få det professionellt gjort?

Vilken typ av underhåll kräver fönster?

Innan du bestämmer dig för att utföra renoveringen själv eller anlita en firma är det bra att veta vilken typ av underhåll dina fönster behöver. Först och främst baseras svaret på vilken fönstertyp du har. Handlar det om gamla träfönster? Eller har du kanske PVC- eller aluminiumfönster? Träfönster är det absolut vanligaste alternativet i Sverige och något man använt i hundratals år. Träfönster har många fördelar eftersom de med rätt material kan hålla nästan hur länge som helst. Men den stora nackdelen är underhållet. Trä kräver mycket skötsel. Om färgen börjat flagna och om kittet börjat släppa är det hög tid att kitta fönster.

Kitta fönster själv

Om du vill utföra jobbet själv blir priset inte särskilt högt, däremot är tidsåtgången för jobbet ganska rejäl. För att måla om och kitta fönster behöver du:

•Kasserat stämjärn
•Kittkniv
•Kitt eller latexfog
•Eventuellt en varmluftspistol
•Skrapa (trekantsskrapa och tvåhandsskrapa är bra)
•Grund- och målarfärg
•Penslar

Du kan köpa färdigblandat kitt eller blanda eget. Vissa använder till och med latexfog, något som kan göra det lättare att applicera runt glaset. Kitt är relativt enkelt att lägga, men det kräver viss träning. Du får räkna med att det första fönstret tar en lång stund – vi pratar timmar. Men innan du ens kan börja kitta fönstret behöver du såklart få bort det gamla.

Först behöver du ta ner själva fönstret och lägga det på en plan yta. Därefter dammar du rent fönstret innan du börjar skrapa bort kittet. Ofta går det lättast med en varmluftspistol.

Om du inte har den tid det tar att kitta och renovera fönster kan det ofta vara värt att kolla upp kostnaden och få jobbet utfört av en professionell hantverkare. Du kan alltid få ett bättre pris genom att utnyttja ROT-avdraget.