Innan du väljer takfönster

Det finns ett par saker att fundera på innan du väljer ut takfönster till hemmet. Först och främst placering – vart är den bästa placeringen för att få in så mycket solljus som möjligt till hemmet?

Och en annan viktig fråga: vilken storlek på fönstret vill du ha?

Ju större fönster, desto mer solljus kommer in. Kom dock ihåg att med solljus kommer också värme. Det kan i många fall vara bra. Hemmet blir uppvärmt helt gratis, men under sommaren kan det vara jobbigt när det blir för kvavt inomhus. Kanske kan du åtgärda detta problem genom att köpa persienner eller genom att ventilera fönstret? Kolla på olika fönstermodeller och snygga tillbehör innan du köper ditt takfönster.

Många fördelar med takfönster

Med takfönster känns rummet större.

Det ger ljusa, fräscha rum och skapar en illusion om att taket är högre. Takfönster öppnar upp ett litet hem och får det att kännas större. Ljus har den påverkan. Om du exempelvis tapetserar ett rum i svarta tapeter kommer det att kännas mindre än det egentligen är. Om du däremot väljer vita tapeter ges en illusion om att rummet är rymligare.

Detsamma gäller såklart med ljuset. Men ljusinsläppet är bara en av alla fördelar med att sätta in takfönster. Satsar du på ett öppningsbart fönster får du även njuta av frisk luft och en trevlig ventilation genom hemmet.

Kostnad för ett takfönster

En bra sak med takfönster är att det finns olika typer att välja bland. Oavsett vinkel på taket kan du därför hitta ett fönster som passar just ditt hem. Priset varierar en del beroende på fönstermodell så ha koll på detta. Ett standardfönster för taket ligger på cirka 5 000 kronor, men om du exempelvis vill installera en stor fönsterkupol får du räkna med att höja priset rejält. Känns det dyrt? Tänk på att ett takfönster faktiskt höjer priset på bostaden vid en eventuell försäljning. Det kan vara värt att ta med i beräkningen när du sätter budgeten.

Fixa problem med takfönster

Även takfönster har sina problem, särskilt om du väljer ett billigare fönster av sämre kvalitet. Det största problemet är att det kan bli kallt vid fönstret.

När det kommer till fönster, både takfönster och fasadfönster, pratar man ofta om U-värdet. U-värdet är något som visar hur bra isolerat ett fönster är. Du vill såklart ha en god isoleringsförmåga, annars blir hemmet kallt och uppvärmningskostnaderna höjs.

Leta efter ett så kallat energifönster, då är U-värdet alltid lägre än 1,2 vilket indikerar att fönstret är välisolerat. Detta förhindrar även risken för kallras, det vill säga, att kalluft sprider sig längs golvet.