Fönstrets uppbyggnad

Dagens moderna fönster kan se avancerade ut, men i grunden är ett fönster en ganska enkel konstruktion. Ett fönster består av fem grundkomponenter: karm, glas, gångjärn, hakar och båge.

Det här är fönstrets olika delar

Karmen har till uppgift att bära upp hela fönsterkonstruktionen. Fönsterkarmen kan närmast liknas vid en mycket kraftig ram. Karmen skruvas fast i reglar i fönsteröppningen.

Glaset är vanligen tre eller fyra millimeter tjockt. Det förekommer både tunnare och tjockare varianter. Villafönster består oftast av två glas. Numera blir det allt vanligare med tre-glasfönster. Även så kallade isolerrutor med två eller tre ihoplimmade glas kan användas i fönstret.

Gångjärnen har till uppgift att bära fönstretfönstrets olika delar när man öppnar det. Beroende på modell, utförande och funktion används olika typer av gångjärn.

Hakar används i enklare, oftast äldre, fönsterkonstruktioner för att öppna och stänga fönstret.

Båge kallas den ram som har till uppgift att hålla själva glaset på plats. Beroende på konstruktion kan bågen hålla flera glas samtidigt.

Mer om fönstermaterial 

Måste jag byta hela fönstret eller kan jag laga vissa delar?

Självklart går det bra att renovera någon av dessa fem (ovanstående) delar istället för att byta hela fönstret. Du kan till exempel byta glasrutor eller måla om karmen om dessa har blivit fula. Tänk på att fönster får utstå stora påfrestningar från väder och vind så det är inte alls konstigt om de blir slitna. Särskilt viktigt är det att hålla koll på isoleringen. Har du vanliga två-glasfönster? Blir det snabbt kallt i huset? Då kan det vara läge att sätta in isolerglas om tillägg innanför rutorna. Det är billigare än att byta hela fönstret.