Fönsterrenovering

Att renovera fönster är inget man gör på en kafferast. Det tar tid och kan upplevas som omständigt. Den som en gång har renoverat sina fönster vet hur påfrestande det är och drar sig därför oftast i det längsta innan ett liknande projekt påbörjas igen. Man måste nämligen vara ytterligt petnoga vid renovering av fönster eftersom fuskarbeten och slarv straffar sig på direkten.

Sätt igång med din fönsterrenovering

Men om du har tiden, orken och energin för ett sådant äventyr bör du veta att gamla fönster oftast är i bättre skick än vad de ser ut att vara. I så fall kan det helt klart vara mer lönsamt att satsa på en renovering än att köpa nya fönster. Dessutom har de flesta äldre hus måttbeställda fönster med speciella särdrag som kan försvinna om man ger sig på att köpa nyproducerade standardfönster. De tenderar dessutom att kosta en bra slant.

Börja med att kontrollera vad det är som måste renoveras på dina fönster. Undersök fönsterbleck, gångjärn, båge, karm, hörnbeslag, glasrutor och fönsterkitt. Har något rostat? Drabbats av röta? Spruckit? Du kanske kan måla om dina fönster? Det är ett enkelt sätt att fräscha upp gamla fönster och det kostar inte särskilt mycket.

Måla om träfönster

  1. Börja med att skrapa bort gammal färg med en skrapa. Använd sedan vanligt slippapper för att få till en slät och jämn yta på träet.
  2. Tvätta dina fönster med målartvätt.
  3. Fönsterrenovering - måla om Stryk på grundolja och låt den torka.
  4. Spackla eventuellt sprickor och ojämnheter med fönsterkitt eller linoljekitt
  5. Måla dina fönster med grundfärgen. Det gör inget om färgen täcker någon milliliter av glaset när du målar kitt och bågar. Det kommer att hindra vatten från att tränga in.
  6. Måla en eller två gånger till för bästa resultat.

Ska du välja målarfärg? Använd helst inte vanlig oljefärg. Det torkar ganska långsamt och rinner lätt. Köp hellre någon typ av akrylatfärg eller alkydfärg.