Dyrare vs billiga fönster

En vanlig frågeställning som infinner sig hos den som ska byta fönster på sitt hus är: Ska jag kosta på mig dyrare fönster eller kan jag nöja mig med billiga? Vad är det för skillnad på dyra och billiga fönster?

Billiga fönster passar ett varmare klimat

Billiga fönster isolerar inte alltid tillräckligt bra

Enkelt uttryckt kan man nog säga att den som är på jakt efter billiga, men nyproducerade fönster ska vända blickarna utomlands. I såväl Polen som i Tyskland finns det fönstertillverkare som prismässigt med lätthet konkurrerar ut svenskproducerade fönster.

Men kom ihåg att billigt inte alltid betyder bäst. Fönster som är producerade nere på kontinenten är tillverkade för ett klimat som är rådande i just Centraleuropa. En husägare i Skåne skulle möjligen kunna ha nytta och glädje av sådana fönster. Men det är viktigt att tänka på att jämförelsevis billiga fönster från fabriker på kontinenten inte är avsedda att stå emot kylan och vintern i exempelvis övre och inre Norrland.

För en norrländsk husägare kan det därför vara värt att kosta på sina fönster en extra slant. Då är du försäkrad om att fönstret är tillverkat för att isolera mot snö, kyla och det klimat som är rådande i de norra delarna av vårt land.

Så mycket kostar det med nya fönster 

Det är inte alltid nödvändigt att investera i nyproducerade fönster. Kika runt på nätet, på sidor som Blocket, och kolla om det finns några begagnade fönster till salu. Ibland går det att hitta fönster till ett billigt pris som kanske endast behöver målas om.