Dags att byta fönster? Väg kostnad mot funktion och resultat

Funderar du på att byta fönster? Här kommer en kort informationstext om vad man bör tänka på inför ett stundande fönsterbyte.

Vilken typ av fönster ska jag välja?

Här följer några tips på hur du kan tänka när du letar efter nya fönster.

  • Vilken typ av arkitektur har huset? Trähus och klassiska äldre hus harmoniserar med träfönster. Riktigt modern arkitektur klarar även PVC-fönster och aluminium
  • Vill du byta fönster för att sänka kostnaden för värme i huset? Satsa på fönster med ett lågt U-värde, gärna under 1,2 (vilket klassas som energifönster), då de kan hjälpa dig att sänka energikostnaderna.
  • Bor du någonstans där det är mycket ljud som du vill stänga ute bättre? Ljudisolerande fönster är ett effektivt sätt att skapa ett behagligare inomhusklimat med!
  • Vilken funktion ska fönstret ha? Behöver det kunna öppnas, och i så fall i vilken riktning? Inåt, utåt, uppåt, nedåt, åt sidan, i två riktningar? Här finns många möjligheter och det gäller bara att hitta rätt fönster för just dina behov.

Ska jag leja bort arbetet eller byta fönster själv?

Stort fönster i vardagsrum

Kostnaden för själva arbetet blir så klart låg om du kan utföra fönsterbytet själv. Men glöm inte att det tar tid att byta fönster. Det är kanske en lätt match att byta fönster om det bara gäller ett rum, men är det hela huset som ska renoveras? Då får du räkna med minst en till två veckors arbete med ditt fönsterprojekt.

Om du istället vill leja bort arbetet finns det vissa tips för att ändå sänka kostnaderna:

  • Gör research! Kolla runt på nätet för att se hur mycket det verkar kosta hos olika firmor och vad man kan tänkas få för pengarna.
  • Ta in många offerter. På så sätt får du koll på hur mycket arbetet bör kosta och du kan även försöka pressa priserna något.
  • Använd dig av ROT-avdraget. Du kan få upp till 50 000 kr tillbaka på skatten för arbetskostnaderna som det innebär att byta fönster.

Bättre värmeisolering genom att byta fönster

Husets uppvärmningskostnad kan minskas rejält genom att du låter installera värmeisolerande fönster. Som du såg i det översta stycket är det ett lågt U-värde som gäller för att fönstret ska räknas som bra ur värmeisoleringssynpunkt. Generellt kan man säga att allt under 1,2 i U-värde är bra, och att över 3,0 är riktigt dåligt.

Energiklass A får fönstret om det har under 0,9 i U-värde. Men hur blir då ett fönster bra ur värmeisoleringssynpunkt?

Jo, först och främst genom glasen.

Två-, tre-, och fyrluftsfönster

Du har säkert redan hört om treluftsfönster eller tvåglasfönster. Men känner du till funktionen bakom dem? Enkelt förklarat stannar värmen längre i huset när den måste ta sig igenom fler skikt vid fönstret. Alltså började man under 1900-talet tillverka fönster med två glasskivor och en luftficka emellan. På senare år har tekniken runt det här revolutionerats. Man har skapat treglasfönster och fyrglasfönster där mellanrummen mellan glasskivorna fylls med olika ädelgaser, som har den fiffiga funktionen att den tar in värme utifrån, men förhindrar värme att sippra ut från hemmet.

Investerar du i ett fönster med flera skikt får du alltså ett fönster som isolerar väldigt bra.