Anlita proffs när du ska byta fönster – jämför olika offerter

Det finns flera fördelar med att anlita proffs när du ska byta fönster.

Två viktiga punkter är:

  • Det kommer antagligen gå fortare än om du skulle göra det själv såvida du inte har mycket stora hantverksmässiga kunskaper.
  • Det kommer dessutom bli ett jobb som är fackmannamässigt utfört. Du behöver därmed inte oroa dig för värme- eller ljudisolering. Fackmannamässigt utförda arbeten klingar även högre vid en eventuell husförsäljning.

Men hur ska du då tänka när du tar in en firma för att byta fönster?

Först och främst – gör efterforskningar

När du ska byta fönster ska du innan offertförfrågan sätta dig in i ämnet, så du förstår vad det handlar om när du sen läser offerterna. På så sätt kan du även undersöka om priset för det arbete du vill ha utfört är skäligt i förhållande till vad som ska göras. Du kan även se om de fönster fönsterfirman vill byta till kommer att funka till ditt hus.

För det finns många faktorer att fundera över inför ett fönsterbyte:

  • Utseende på fönstren – spröjs, form, ramar och så vidare.
  • Ljusinsläpp – frostade fönster, klara?
  • Värmeisolering – här finns mycket man kan göra för att minska sina värmekostnader.
  • Ljudisolering – skönt om ni bor nära en stor väg till exempel.
  • Inbrottssäkerhet – många fönster idag är utrustade med fiffiga funktioner för inbrottssäkerhet.

Det finns säkert fler faktorer du vill ta med i beräkningen för just ditt hus. Analysera behovet och sätt dig in i de tekniska termerna. Nätet är en mycket bra källa, där finns det bra information att hämta, bland annat på de stora villamagasinens hemsidor.

Dags att ta in offerter

ta in offerter från fönsterproffs

Nästa steg är så klart att höra av sig till ett flertal olika firmor och be om offert för fönsterbytet. Var gärna tydlig gentemot firmorna, så blir det lättare för dem att offerera rätt pris mot dig redan från början och du undviker onödiga missförstånd.

Jämför sedan offerterna, se vad som ingår i de olika prisalternativen, och väg dessa mot varandra innan du tar ett beslut. Att byta fönster är ett stort projekt, och offerten ska också spegla de olika faktorer som finns runtomkring, såsom fönsterbleck, målning av träramar, och så vidare.

När du har olika offerter att jämföra mellan blir det lättare att se vilka företag som verkar seriösa.

Minska kostnaden för ditt fönsterbyte

Det kan kännas som att offerten och dess pris är i översta laget, men här finns hjälp att få. Med ROT-avdraget kan du nämligen få delar av arbetskostnaden avdragen på skatten. Du kan få upp till 50 000 kr i avdrag, beroende på hur mycket du tjänar, hur stort huset är och vilken typ av arbete som ska göras. Det kan vara klokt att kolla upp ungefär hur mycket ROT-avdrag du kan tänkas få innan du bestämmer dig för ett företag.

Slutligen, satsa hellre på ett företag om verkar ha koll på vad de gör, än att välja första bästa billigaste!