Allmänt om fönster

Det finns såklart många anledningar till att du vill byta fönster. Kanske vill du utöka fönsterytan och därmed skapa mer ljus i hemmet? Kanske vill du byta de där sjuttiotalsfönstren i den gamla artonhundratalsvillan till mer tidsriktiga fönster? Eller vill du helt enkelt göra ditt hem mer energismart och letar efter fönster som läcker så lite värme som möjligt mot utsidan? Oavsett vad du vill med ditt fönsterbyte, så är det viktigt att du känner till några saker innan det är dags för själva bytet.

Nedan har vi samlat lite information som kan vara bra att läsa igenom om du planerar ett fönsterbyte inom en snar framtid.

Därför investerar vi i fönster

Fönster har många olika funktioner i våra hem. Den största och kanske mest grundläggande är att de släpper in ljus. En annan funktion är den mer estetiska. Många anser att fönster gärna ska stämma in med husets övriga stil och därmed bidra till ett snyggt hem som man kan känna sig stolt över.

Fönster ska dessutom vara så energismarta som möjligt och med dagens teknik är det verkligen möjligt att få fönster som är riktigt bra på det området.

Här kan ett tips vara att satsa på energifönster, som har ett U-värde på under 1,2 (ett lågt U-värde innebär att fönstret släpper ut väldigt lite värme), eller till och med ett fönster med enerigklass A (U-värde under 0,9).

Utseende kontra funktion

När det kommer till fönstrets utseende kan det vara klokt att fundera över vilken typ av ram ditt fönster ska ha. Trä, PVC och aluminium är de vanligaste alternativen i Sverige.

Trä och PVC är generellt billigare. Trä isolerar väldigt bra, men kan kräva en del underhåll.  PVC eller aluminium behöver du i regel inte underhålla, men skulle det vara så, ja då är det nästan enklare att byta ut fönstren igen. Ramen tål alltså att tänkas på när man ska göra stora fönsterbyten.

En annan sak man bör fundera över är hur fönstret ska öppnas, eller om det ens ska kunna öppnas. Det finns olika sätt att hänga fönster, i överkant, underkant, från vänster eller höger sida, och så vidare. En smart funktion som är vanlig i Tyskland och som kommer mer och mer till Sverige är så kallade dreh-kip-fönster. Dessa kan man både öppna inåt, men även ”fälla” eller ”kippa”, så att man slipper ta bort krukor och liknande från fönsterbrädet när man vädrar, oavsett vilken sida krukorna står på.

Hitta en bra montör för dina fönsterbyten

Det kan även vara klokt att prata med en fönsterfirma om ditt framtida fönsterbyte. Ofta har fönsterfirmorna många bra råd att komma med och kan hjälpa dig med tips angående vilken typ av fönster som passar bäst till ditt hus. Några saker att tänka på när det gäller att hitta montörer till dina fönsterbyten är dock:

  • Kontakta och ta in offerter från flera firmor innan du bestämmer dig. Jämför dem mot varandra och väg för- och nackdelar. Varför är det ena dyrare än det andra? Ingår det mer i offerten?
  • Kontrollera alltid så att moms ingår i offerten. Det är annars en tråkig extrakostnad som du inte vill upptäcka senare.
  • Använd dig av ROT-avdraget. Be hantverkaren att räkna på det redan i offerten!